Preko 5000 najlepših tepiha iz svih krajeva sveta na jednom mestu. Najniže cene - Besplatna dostava!
Pozovite sada: 064-120-7552 ili 011-375-2208 - Vojvođanska 399A, Beograd, Ledine
Ponedeljak - Subota: 10 - 18h | Nedelja - Zatvoreno

Kako održavati tepihe

Objavljeno: 16.05.2024.
Kako održavati tepihe

Baš kao i za sve u životu, i o zimi imamo oprečna mišljenja. Da su zima samo zimske čarolije, sigurno bismo je više voleli, ali kako nama starijima baš i nije tako zanimljivo da po ceo dan budemo na hladnoći i snegu, rado se povlačimo u svoje domove gde nas, opet, čeka sasvim drugačiji problem – čišćenje!

Domaćice znaju da zimsko sređivanje kuće nije tako jednostavno niti praktično jer, kada je temperatura u minusu, nije tako lako luftirati kuću, prati prozore, tresti tepihe, vetriti posteljinu i slične stvari koje su nam i te kako dozvoljene tokom proleća i leta. I onda, kako izaći sa tim na kraj?  Danas ćemo se pozabaviti problematikom tepiha koji uz nekoliko trikova zaista mogu da zasijaju starim sjajem, čak i kada ne možete redovno da ih vetrite i tresete kao što to radite leti.

Ako želite mek i sjajan tepih

Kako bi vaši tepisi povratili staru boju i sjaj čak i nakon ne tako detaljnog čišćenja i nege tokom zime, pospite ih sa nekoliko šaka soli, a količinu soli odredite u zavisnosti od njihove veličine. Nakon toga, uvijte tepihe u rolne i ostavite da prenoće. Ujutru istresite tepihe ili ih usisajte i primetićete da su vaši tepisi ne samo blistavi i sjajni, već i jako meki!

Ako želite čist tepih

Imate dve mogućnosti, u zavisnosti od toga da li želite dubinsko pranje tepiha ili ciljano uklanjanje fleka. Za dubinsko pranje tepiha biće potrebno da u plastičnoj kesici pomešate pola šolje sode bikarbone, deset kapi eteričnog ulja kedra i deset kapi eteričnog ulja limete. Ostavite smesu da odstoji jedan dan, a zatim je ravnomerno pospite po usisanom tepihu. Sledi blago kvašenje vodom i detaljno četkanje, a kada se tepih osuši, nakon nekih pola sata, sledi ponovno usisavanje. Tepisi će biti kao novi! Ako pak želite da ciljano ukolnite neke fleke, u posudi pomešajte tri decilitra jabukovog sirćeta, sedam decilitara soka od limuna, pola litra vode, kašiku sode bikarbone i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Umočite četku u smesu, izribajte tepih naročito na mestima gde je isflekan, a kada se tepisi osuše, kao i obično ih usisajte i – primetićete razliku!

Ako vam smetaju neprijatni mirisi

Neprijatni mirisi koje tepih nakon dužeg korišćenja „pokupi“ jesu drugi veliki problem sa tepisima nakon problema sa prljanjem i flekama. Ipak, nije tako teško povratiti svežinu tepiha, a sve što je potrebno da uradite je da u staklenoj posudi pomešate dve kašike tečnog sapuna, 40ml alkoholnog sirćeta, pola litra tople vode, kašičicu boraksa, šest kapi eteričnog ulja limuna i tri kapi eteričnog ulja čajevca. Smesu potom prespite u bočicu sa fajtalicom, promućkajte i dobro isprskajte tepih. Nakon dvadeset minuta do pola sata usisajte tepih kao i obično i sigurno ćete odmah primetiti kako su vaši tepisi osveženi i mirišljavi! Sva ova sredstva za čišćenje i negu tepiha su 100% prirodna i kao takva neće škoditi ni samim tepsima, ali ni vama koji ste prionuli na njihovo čišćenje. U slučaju tepiha, oni će zablistati starim sjajem, a u slučaju vas... Pa, i vama će biti drago što su vaši tepisi ponovo kao novi!

Posetite nas i doživite neponovljivu lepotu tepiha koji ostavljaju bez daha. Osetite razliku, jer vaš dom zaslužuje više od tepiha - zaslužuje priču.

Telefon: 011/375-2208
Mobilni: 064/120-7552

Vojvođanska 399a, 11271 Beograd - Ledine



Budite informisani o najnovijim ponudama

Ovaj sajt koristi kolačiće(cookies), kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa Uslovima i pravilima koriščenja